Zelf klussen: Alles over veiligheid

565

Ben je van plan om je woonkamer een make-over te geven? Misschien een nieuwe kleur op de muur, een nieuwe vloer, of ben je een op maat gemaakte kast voor op de slaapkamer te maken? Van tijd tot tijd is het altijd leuk om je huis eens een make-over te geven. Niet alleen is het een leuk om te doen, maar je hebt er ook nog eens iets aan. Bij klussen komt er vaak veel bij kijken. Denk aan schilderen, boren, timmeren, schroeven, enz. Niet alles is even veilig om te doen. Daarom is het belangrijk om de juiste veiligheidsbescherming in huis te hebben, voordat je begint met jouw nieuw muur of vloer. 

Maskers tegen luchtvervuiling

Nu hoor ik je denken: een mondkapje? Maar mondkapjes worden al veel langer gebruikt dan het afgelopen jaar. Ffp3 mondmaskers beschermt je namelijk tegen luchtvervuiling. Bij klusjes kan er ook luchtvervuiling ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van een muur of vloer of als je bent bezig om planken door midden te zagen. Hierbij kan er veel stof, zaagsel, of andere luchtvervuiling vrij komen. Het dragen van mondmaskers is hierbij verstandig. Zo voorkom je dat je dit inademt. Stof of andere luchtvervuilende deeltjes kunnen namelijk ook schadelijk zijn wanneer je er te veel van in ademt. 

Draag de juiste kleding

Het klinkt misschien logisch, maar wanneer je zelf gaat klussen, draag dan altijd beschermende kleding. Sowieso is het verstandig om oude kleren te dragen aangezien ze nog al snel vies kunnen worden, maar het dragen van de juiste schoenen (en eventueel handschoenen) is ook erg belangrijk. Wanneer je gaat klussen, moet je stevige schoenen aan doen. Vaak ligt er van alles op de grond. Schroeven, spijkers, gereedschap, ect. Met je voeten hier instappen kan gevaarlijk zijn en niet alle schoenen zullen je hiertegen beschermen. Sommige schoenen hebben een dunne zolen waar een schroeven of spijkers zo doorheen prikken. Ook het hebben van een paar goede handschoenen is handig. Zeker wanneer je veel spullen moet optillen of wanneer je met veel hout werkt. Je wilt toch geen blaren of splinters in je handen krijgen. 

Bescherm je ogen

Als laatste is het handig om een veiligheidsbril binnen handbereik te hebben. Ook je ogen kunnen beschadigt raken wanneer er te veel stof is. Maar ook tijdens het boren of timmeren kunnen er stukjes materiaal losraken. Deze wil je niet in je ogen hebben. Daarom wordt het vaak aangeraden om een veiligheidsbril op te zetten tijdens bepaalde klusjes. Je ogen genezen niet gemakkelijk. Je wilt dus extra zuinig op ze zijn!