Vuur- en rookmelders zijn je eerste verdedigingslinie tegen brandgevaar. Als er rook en hitte in dat kleine apparaatje aan de muur komt, slaan de sensoren alarm. Als je daar op tijd bij bent, kun je vaak voorkomen dat de brand groter wordt. Zorg er dus voor dat je de rook- en brandmelders in goede staat houdt.
Test elke maand
Maak er een gewoonte van om je rook- en brandmelders één keer per maand te testen. Het duurt maar een paar minuten om ze te testen, en het kan je huis redden.
Het testen kan variëren van model tot model, maar de meeste standaard melders hebben een grote knop in het midden. Druk op die knop en kijk of het alarmsignaal af gaat.
Vraag een partner (je kinderen, echtgenoot of huisgenoot) om in een verre kamer naar het alarm te luisteren. De rookmelder werkt misschien wel, maar het helpt niet als het hele huis hem niet kan horen. Doe dit voor elke rookmelder in je huis een keer per maand om ze in goede conditie te houden.
Vervang de batterijen als dat nodig is
Als de batterijen in de koolmonoxidemelders bijna leeg zijn, dan kom je daar snel genoeg achter. Die vervelende piepjes om de paar minuten zijn niet alleen voor de lol. Het zijn laag-batterijwaarschuwingen en ze mogen niet worden genegeerd. Als er brand uitbreekt in je huis en de batterijen van de rookmelder raken leeg, gaat het alarm niet af, waardoor je huis een groter risico loopt.
Vervang elke tien jaar je rook- en koolmonoxidemelder
Zoals elk apparaat slijten rookmelders na jaren van gebruik. Om je brandbeveiligingssysteem in topconditie te houden, vervang je je rookmelders om de tien jaar. Standaard modellen hoeven niet veel te kosten, dus het is de moeite waard om te investeren in slimme rookmelders met een paar extra functies wanneer je de volgende grote vervanging maakt.
Let op uw apparaten
Apparaten zoals kachels en wasmachines maken het dagelijks leven een stuk gemakkelijker, maar ze kunnen ook brandgevaarlijk zijn. Volgens de National Fire Protection Agency (NFPA), begint de helft van de huisbranden in de keuken. Gelukkig zijn er een paar manieren om elke kamer in huis een beetje veiliger te maken.
Brandpreventie In de keuken
Van gezinsmaaltijden tot middernachtelijke snacks, de keuken is misschien wel de beste kamer in het huis. Maar met zoveel apparaten op één plek verdient het een beetje extra aandacht. Als het tijd is om te koken, zorg er dan voor dat je oven, fornuis en eventuele kookplaten ver verwijderd zijn van brandbare objecten zoals gordijnen, lappen of chemicaliën. Houd een brandblussers bij de hand in de keuken in geval van vetbranden of andere noodsituaties.