Een verzekering afsluiten, hoe werkt dat?

588
woonlekker.nl

In deze blog zul je meer informatie krijgen over het afsluiten van een verzekering en met name over het afsluiten van een autoverzekering. In Nederland ben je verplicht om je auto te verzekeren. Bij het afsluiten van een verzekering kun je op zoek gaan naar de beste autoverzekering voor jou en je auto. Dit zou je kunnen doen door te vergelijken. Een autoverzekering vergelijken kun je op allerlei verschillende dingen. zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de premie en of je eventuele korting krijgt bij een x-aantal schadevrije jaren. Ook kun je kijken voor wat je allemaal verzekerd bent. Dit kan per verzekeraar verschillen. Het is dus goed om dit goed uit te zoeken. 

De autoverzekering

Eerst is het handig om te weten wat een autoverzekering is en waarom dit verplicht is. wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten dan ben je verzekerd in de gevallen waarbij er schade aan je auto wordt verricht, maar ook als jij zelf schade hebt veroorzaakt aan je eigen auto. De schade wordt dan vergoedt. Jaarlijks komen veel van dit soort gevallen voor. In Nederland is de autoverzekering dan ook verplicht. Aan de hand van zo een autoverzekering ben je zowel materieel als fysiek gedekt qua schade. Je bent verplicht om een autoverzekering af te sluiten zodra de auto op je naam is gezet. De verzekering is verplicht vanwege de hoge kosten, die met zich meebrengen bij schade. 

Autoverzekering kiezen

In Nederland is er een autoverzekering die verplicht is voor elk motorvoertuig. Dit is namelijk de WA-verzekering. De afkorting WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit denkt niet alleen de schade van je eigen auto. Het denkt namelijk ook de schade aan de auto van een ander, die door jezelf veroorzaakt is. bij het zoeken naar de juiste autoverzekering zou je kunnen kijken naar alle mogelijkheden. Nu weet je dat de WA-autoverzekering verplicht is, maar hebt ook andere verzekeringen. Zo heb je bijvoorbeeld de WA beperkt Casco. Hierbij ben je verzekerd in de gevallen waarbij schade aan anderen is veroorzaakt, diefstal, brand, aanrijding dier en ruitschade. Ook heb je de WA Volledig Casco. Hierbij ben je verzekerd in de gevallen waarbij schade aan anderen is veroorzaakt, diefstal, brand, aanrijding dier, ruitschade en schade waarbij het je eigen schuld is. 

De werking van een autoverzekering

Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten dan kijkt de verzekeraar naar een aantal dingen. eerst wordt er bepaalde factoren gecontroleerd, maar ook afgewogen. Ook wordt er vaak gekeken of er een strafblad aanwezig en of de auto in het verleden wel eens is uitgeleend. Dit kan namelijk invloed hebben op de verzekering. Alle informatie wordt gecontroleerd in de database van Stichting Centraal Informatie Systeem. 

De auto verzekering wijzigen

Wanneer je al een autoverzekering hebt, dan is het een goed idee om deze jaarlijks te controleren. Het kan namelijk voorkomen dat jouw situatie is gewijzigd. Op deze manier kan de autoverzekering niet meer bij jou en je auto passen. Je kunt zelf makkelijk een autoverzekering vergelijken. Je zoekt eerst de dagwaarde van de auto op. Daarna vraag je het aantal schadevrije jaren op bij de verzekeraar. Vervolgens kijk je naar welke dekking het beste zou kunnen passen in de huidige situatie. hierna kun je een nieuwe premieberekening maken met de gegevens, die je hebt, en met het aantal schade vrijejaren. Tot slot zou je de berekende premie en de huidige premie met elkaar kunnen vergelijken.